Uitzicht door de fluorescentiemicroscoop: een enkele hersencel (rood) in het netwerk van uitlopers van andere hersencellen (blauw en groen), met een onderdeel van het celskelet in groen.

Ik hersencel, jij hersencelt, wij hersencellen

Iedereen heeft ze, ze werken doorgaans prima en toch begrijpen we niet precies wat ze aan het doen zijn: hersencellen. Zenuwcellen zijn dan ook de meest complexe cellen in ons lichaam. Ze zijn niet alleen ingewikkeld in hun gedrag, maar ook qua uiterlijk en vorm. Uitlopers van zenuwcellen kunnen soms een meter lang worden, en vormen een complex netwerk met de uitlopers van andere zenuwcellen.

De bijzondere vorm van deze cellen wordt ondersteund door hun celskelet. In tegenstelling tot het menselijk skelet biedt het celskelet niet alleen ondersteuning, maar legt het ook de basis voor de circulatie van voedings- en bouwstoffen binnen de cel. Problemen met het celskelet treden vaak op bij hersenziekten en leiden tot verminderd functioneren of zelfs het afsterven van hersencellen.

Als promovendus bij de afdeling Celbiologie van de Universiteit Utrecht onderzocht ik op moleculair niveau hoe het celskelet werkt. Ik richtte me op de functie van individuele eiwitten, grote moleculen waaruit de cel voor een groot deel is opgebouwd, in het celskelet van hersencellen. Dat deed ik voornamelijk met microscopie. Door het celskelet van een gezonde hersencel te begrijpen, is het uiteindelijk ook mogelijk om te snappen wat er fout gaat in een zieke hersencel.

Ik verdedigde mijn proefschrift op 22 mei 2019.

Publicaties

 • Dynein regulator NDEL1 controls polarized cargo transport at the axon initial segment. 
  Kuijpers, M.*, Van de Willige, D.*, Fréal, A., Chazeau, A., Franker, M.A., Hofenk, J., Rodrigues, R.J., Kapitein, L.C., Akhmanova, A., Jaarsma, D., Hoogenraad, C.C.
  Neuron, 2016.
  * gelijke bijdrage
  Pubmed
 • Microtubule plus-end tracking proteins in neuronal development.
  Van de Willige, D., Hoogenraad, C.C., Akhmanova, A.
  Molecular & Cellular Life Sciences, 2016.
  Pubmed
 • Talin-KANK1 interaction controls the recruitment of cortical microtubule stabilizing complexes to focal adhesions.
  Bouchet, B.P., Gough, R.E., Ammon, Y.C., Van de Willige, D., Post, H., Jacquemet, G., Altelaar, A.M., Heck, A.J., Goult, B.T., Akhmanova, A.
  eLife, 2016.
  Pubmed
 • APC2 controls dendrite development by promoting microtubule dynamics.
  Kahn, O.I., Schätzle, P., Van de Willige, D., Tas, R.P., Lindhout, F.W., Portegies, S., Kapitein, L.C., Hoogenraad, C.C.
  Nature Communications, 2018.
  Pubmed
 • Feedback-Driven Assembly of the Axon Initial Segment.
  Fréal, A., Rai, D., Tas, R.P., Pan, X., Katrukha, E.A., Van de Willige, D., Stucchi, R., Aher, A., Yang, C., Altelaar, A.M.F., Vocking, K., Post, J.A., Harterink, M., Kapitein, L.C., Akhmanova, A., Hoogenraad, C.C.
  Neuron, 2019.
  Pubmed
 • Cytolinker Gas2L1 regulates axon morphology through microtubule‐modulated actin stabilization.
  Van de Willige, D.*, Hummel, J.J.A*., Alkemade, C.*, Kahn, O.I., Au, F.K.C., Qi, R.Z., Dogterom, M., Koenderink, G.H., Hoogenraad, C.C., Akhmanova, A.
  EMBO Reports, 2019
  * gelijke bijdrage
  Pubmed